Ett uterum är höstmys när vinden blåser kall utanför och en plats där du kan möta våren redan innan de första krokosarna letat sig upp genom myllan. Ett bra uterum ska vara anpassat efter dina behov. Därför är det viktigt att du funderar igenom hur du vill använda ditt uterum innan du börjar bygga. Vill du kunna duka julbordet i ditt uterum eller tänker du övervintra växter? Ska det vara en matplats eller ett rum för aktivitet?

Ett uterum med 1-glas kan användas under sommarmånaderna och soliga vår- och höstdagar men det är inte avsett för uppvärmning. Man kan värma luften, men glaspartiernas temperatur påverkas endast marginellt och man känner kylan från fönstret.

För den som vill njuta av sitt uterum från tidig vår till sen höst eller till och med året runt kan vi erbjuda uterum med 2-glas, Elegance Plus eller Superior, som är avsedda för uppvärmning.

Ett uterum avsett för uppvärmning bör ha en väl isolerad grund. På bilden invid ses vår gjutform för en betongplatta monterad av våra isolerade sockel-element och 200mm isolering + armering innanför.

Golvvärme är prismässigt en liten investering som vi alltid rekommenderar. En värmekabel med tillhörande termostat monteras i armeringen. Effekten bör vara ca 100W/m2. Golvvärme i betongplattan lämpar sig bäst som grundvärme tillsammans med någon annan värmekälla.

Med IR-strålning kan man snabbt höja temperaturen. Men det blir snabbt för varmt och därför rekommenderar vi att man satsar på en modell med effektreglering så att effekten kan sänkas, gärna med fjärrkontroll. Effekten kan vara 2x1000W eller 2000W med effektreglering. Vi är återförsäljare av Solamagic, som ger värme genast den slås på.

En etanolkamin är ett utmärkt alternativ för tilläggsvärme. Den har en naturlig låga, som kan ses från tre sidor och dessutom kommer ju "mysfaktorn" på köpet. Vi är återförsäljare av HBN-etanolkaminer. Det är en gedigen kamin med vikten 80 kg och yttemperaturen blir max. 60 grader,varför den är ett tryggt val.


Många kunder installerar luftvärmepumpar i sina uterum. Den värmer snabbt upp rummet till önskad temperatur och så blir ju uppvärmningskostnaden lägre.